Töltés

Hasznos

A bevont elektródás kézi ívhegesztés alapjai

Ez a hegesztési eljárás már több mint egy évszázados múltra tekint vissza, azonban kezdetben magasabb költségei miatt csak kevesen alkalmazták, így csak apránként vált ismertté.A bevont elektródás kézi ívhegesztés során az ív és a megmunkált felület között létrejön egy fémrúd (más néven elektróda), amely felszínének megolvadásával keletkezik a hegfürdő. Az elektróda megolvadt bevonata védőgázt és salakot hoz létre a hegfürdőn. Utóbbit el kell távolítani, amikor már kihűlt és megszilárdult. Ezzel a hegesztési eljárással csak kisebb méretű varratokat tudunk készíteni egyszerre, hiszen utána a folyamatot csak akkor tudjuk folytatni, ha új fémrudat teszünk az elektróda-tartóba. Természetesen ez esetben is a hegesztő szakképzettségétől, az évek során szerzett rutinjától függ a varrat pontossága, tartóssága.

Három nagyobb csoportját különíthetjük el az elektródáknak. Az egyikbe a rutilos elektródákat sorolhatjuk, melyek bevonata rutilból, más néven titán-oxidból van. Ezt szinte minden hegesztési pozícióban használhatjuk, váltó- és egyenárammal is. Alkalmazásával lágy ívet képezhetünk, rendkívül könnyű vele az ívgyújtás, és végül a salak eltávolítása. A cellulóz elektródák olvasztási sebessége gyors, melynek köszönhetően a hegesztési munkálatok is hamar véghezvihetők.

Hátránya a mély beolvadás, és a nehezen eltávolítható salak, azonban minden hegesztési pozícióban dolgozhatunk vele. A harmadik csoportba a bázikus elektródák tartoznak, melyek javarészt kalcium-fluoridból és kalcium-karbonátból tevődnek össze. Az általuk létrehozott salak folyós, rövid időn belül megszilárdul, ezáltal eltávolítása kicsit hosszadalmasabb feladat.

Az oldal tetejére!