Töltés

Hasznos

A lézerhegesztés fajtái II.

A lézerhegesztés egyik típusa a hővezetéses hegesztés, melynek során a lézer energiája hővé változik. Ez a hegesztési felületen hegfürdőt hoz létre, majd hőáramlással adja le a hőenergiát. A kiválasztott védőgáz nagyban befolyásolja a hőáramlást. Ez az eljárás minimális teljesítményt követel meg.A mélyvarratos hegesztés ezzel szemben nagyobb teljesítményt igényel, ugyanis ennek alkalmazásakor a fémet olvasztáson túl, el is párologtatjuk. A lézersugár majdnem merőleges szögben, tükröződés útján kerül a megmunkálandó anyag belsejébe, a létrejövő plazmacsatornán át. Mélyen az anyagba jutva úgynevezett kulcslyukat (keyhole-t) hoz létre, ahol egy plazmaoszlop képződik. Ez fogja felvenni a lézer energiáját, amelyet az anyagba továbbít. Védőgáz igénybevételével végül kifúvatjuk a gőzcsatornából származó plazmafelhőt, hogy a lézer energiáját ne tudja felvenni, hogy az a hegesztési folyamatba kerüljön leadásra.

A lézer-hibrid hegesztésnek már az elnevezésében benne van, hogy valójában ennek során több eljárás tevődik össze. A lézerhegesztés például kiváló párost alkot MAG hegesztéssel, hiszen a lézerhegesztés költséghatékonysága utóbbi nagymértékű leolvasztási teljesítményével a vastagabb lemezeket is hegeszthetővé teszi. Nagyobb körültekintést igényel azonban a védőgáz kiválasztása, ugyanis ilyen esetben mind a kettő eljárásnak meg kell felelnie. A lézer-hibrid hegesztésnél ezért gyakran alkalmaznak argont vagy héliumot, melyet például szén-dioxiddal vegyítenek. A lézerhegesztést plazma- vagy WIG-hegesztéssel is kombinálhatjuk.

A lézerhegesztés negyedik fajtája a lézersugaras forrasztás, mely esetében a forrasz energiaigénye bír elsődleges fontossággal. A forrasz egy olyan adalékanyag, amely megolvadva összeköti az illesztési társanyagokat. Ezt az eljárást leginkább az autóiparban hasznosítják. Előnye, hogy kiváló kötésbiztonsági és fáradási szilárdsággal rendelkezik. A varrat felülete sima és tiszta lesz, kitűnő átmenetet képezve a megmunkált felületen, így a legtöbb esetben utómunkákra sincs szükség.

Az oldal tetejére!