Töltés

Hasznos

Alapvető tudnivalók az acélok hegesztéséről I.

Az acél egyik leggyakrabban alkalmazott ötvözőanyaga a szén, azonban más elemekkel vegyítve különféle tulajdonságait erősíthetjük, vagy újakkal ruházhatjuk fel.Nikkel és mangán használatával például növelhetjük szilárdságát, míg krómmal ötvözve jobb ellenállást mutat majd a sav és a korrózió ellen. Amennyiben azonban krómot, alumíniumot vagy szilíciumot alkalmazunk az acélok ötvözőanyagaként, akkor magasabb hőmérséklet fennállásakor sem fog oxidálódni.

Az acélok ötvözésének mértéke alapján három csoportot különböztethetünk meg: az erősen ötvözött, a gyengén ötvözött, illetve az ötvözetlen acélokat. Utóbbiak esetében szén-tartalmuk emelésével növelhetjük az anyag szilárdságát, mellyel viszont egyenesen arányosan a repedés esélye is megnő. Magasabb szén-tartalommal és vastagsággal rendelkező ötvözetlen acélt kizárólag előmelegítés után hegeszthetünk.

A gyengén ötvözött vagy más néven melegszilárd acélok a hegesztés során felkeményedhetnek. Ezt elkerülhetjük a megmunkálandó anyag előmelegítésével, ennek a hőmérsékletnek a fenntartásával a hegesztés folyamata alatt, a munka befejeztével a munkadarab fokozatos lehűtésével, majd szükség esetén utólagos hőkezeléssel. Az előmelegítési hőmérsékletet a megmunkálandó acél szénegyenértékének ismeretében tudjuk kiszámítani.

Az oldal tetejére!